Dongle-internet: zo werkt het en dit zijn de voordelen

In deze blog leggen we uit wat dongle-internet is en gaan we dieper in op de voordelen ervan. We behandelen alles, van de installatie tot de verschillende soorten dongles, om je digitale leven makkelijker te maken.

Maak je je weleens zorgen wanneer je verbinding maakt met een onbekend wifi-netwerk? Openbare wifi is vaak namelijk onbeveiligd, en uit een onderzoek van Forbes Advisor uit 2023 blijkt dat maar liefst 40% van de respondenten hierdoor hun gegevens in gevaar heeft gebracht.

Om je internetgebruik veilig en vertrouwelijk te houden, is het van essentieel belang om te begrijpen wat dongle-internet is: een dongle is een klein apparaatje dat je in je computer kunt steken voor een veilige internetverbinding – veel veiliger dan openbare wifi.

In deze blog duiken we dieper in op wat dongle-internet precies is, hoe het werkt en welke voordelen het biedt. Lees snel verder om te ontdekken hoe je jouw online wereld veiliger kunt maken.

1. Flexibiliteit en connectiviteit

Stel je voor: je bent ver van huis of kantoor, misschien zit je in een café of wacht je op een vliegveld, en er is geen betrouwbare wifi in zicht. Dat is waar een internet-dongle van pas komt: je betrouwbare internetverbinding voor onderweg.

2. Directe internettoegang

Een van de grootste voordelen van een dongle is dat je direct toegang krijgt tot internet. Geen gedoe met installaties of lange wifi-wachtwoorden – steek de dongle gewoon in de USB-poort van je laptop en geniet van directe connectiviteit. Zo simpel is het! 

3. Gemakkelijk mee te nemen

Maar wat is dongle-internet precies? Nou, een dongle is een kleine USB die je in je zak kunt steken of aan je sleutelbos kunt hangen, zodat je je internet overal mee naartoe kunt nemen. Of je nu op zakenreis bent of op afstand werkt, jouw draadloze internet-dongle zorgt ervoor dat je altijd en overal verbonden blijft.

4. Veilige verbinding

Openbare wifi-netwerken kunnen riskant zijn, omdat andere gebruikers mogelijk toegang kunnen krijgen tot je werk of persoonlijke gegevens. Dongle-internet biedt een privéverbinding, zodat je gegevens veilig blijven en jij meer gemoedsrust hebt.

5. Geen afhankelijkheid van openbare wifi

Vertrouwen op openbare wifi kan een gok zijn. Het is vaak onveilig, traag of, erger nog, onbestaande. Met een dongle heb je geen last van de lage snelheid van wifi-netwerken in cafés of hotels, maar krijg je een consistente, betrouwbare verbinding, wat cruciaal is voor het halen van strakke deadlines of het streamen van je favoriete serie.

6. Flexibele databundels

Dongles bieden verschillende databundel-opties die precies aansluiten bij wat je nodig hebt, variërend van pay-as-you-go-modellen tot maandelijkse contracten. Op die manier heb je genoeg flexibiliteit om je mobiele internetgebruik aan te passen aan je unieke behoeften. 

7. Gebruiksgemak

Je hoeft geen technisch onderlegd persoon te zijn om een dongle te gebruiken. Een dongle is namelijk net zo makkelijk in gebruik als een gewone USB-stick. Eenmaal verbonden, doet je apparaat de rest en ben je binnen enkele seconden online. Deze eenvoud is een groot pluspunt voor gebruikers van alle leeftijden en technische niveaus.

8. Kostenbesparing

Dongle-internet is vaak voordeliger dan traditioneel breedband of mobiele abonnementen, zeker als je zelden internet gebruikt onderweg. Je betaalt namelijk alleen voor wat je gebruikt, en vermijdt dus hoge maandelijkse rekeningen van onbeperkte databundels die je misschien helemaal niet nodig hebt.

9. Ononderbroken productiviteit

Zowel voor professionals als studenten kan het nuttig zijn om te weten wat dongle-internet is en welke voordelen het biedt. Het zorgt ervoor dat je je werk of studie niet hoeft te pauzeren alleen maar omdat je weg bent van je gebruikelijke internetverbinding. Dankzij het betrouwbare internet van je dongle kun je elk project op tijd inleveren en overal deelnemen aan virtuele vergaderingen. Een echte game-changer dus!

10. Geen langetermijnverplichtingen

Veel dongle-plannen binden je niet aan langetermijncontracten, zodat je de vrijheid hebt om van plan of provider te veranderen naarmate je behoeften veranderen. Dit is perfect voor mensen die een tijdelijke internetoplossing nodig hebben of niet jarenlang aan één provider willen vastzitten. 

11. Verbeterde privacy

Het gebruik van een dongle biedt een extra laag privacy. Omdat de verbinding niet openbaar is, zijn je online activiteiten niet blootgesteld aan dezelfde risico's als bij openbare wifi-netwerken. Deze privacy is van onschatbare waarde, vooral bij het omgaan met gevoelige informatie.

Wat is dongle-internet: de definitie

Wat is dongle-internet? 

Dus, wat is dongle-internet precies? Een dongle is een klein apparaatje dat je in de USB-poort van je computer steekt, zonder gedoe met kabels of ingewikkelde installaties. Zodra het is aangesloten, kun je via een mobiel telefoonnetwerk bijna overal op internet. 

Je kunt een dongle dus zien als een draagbare verbindingshub – perfect voor wanneer je onderweg bent of geen internettoegang hebt. Zo hoef je niet naar een openbaar wifi-netwerk te zoeken of je zorgen te maken over onbeveiligde verbindingen in cafés of op luchthavens, maar heb je altijd en overal een veilige internetverbinding bij de hand. 

Zo werkt een dongle

Hoe werkt een dongle?

Dongle-internet werkt via een eenvoudig maar slim mechanisme. In het kleine apparaat dat je in de USB-poort van je laptop steekt, zit een SIM-kaart, vergelijkbaar met die in je mobiele telefoon. Deze SIM-kaart is de brug die je dongle, en dus je apparaat, verbindt met het mobiele netwerk. 

Zodra je de dongle in je apparaat steekt, zoekt het naar signalen van nabijgelegen zendmasten, net zoals een mobiele telefoon doet wanneer deze niet is verbonden met wifi. Deze verbinding met de zendmast maakt het mogelijk om toegang te krijgen tot internet via de mobiele breedbandservice. In wezen zet het mobiele netwerkgegevens om in een internetverbinding voor je apparaat.

Een dongle gebruikt standaard mobiele netwerkfrequenties om gegevens te verzenden tussen het netwerk en je laptop. Het is ontworpen om internetconnectiviteit te leveren, zelfs op plaatsen waar geen of geen betrouwbare wifi-toegang is. Dit maakt het een ideale oplossing voor mensen die regelmatig onderweg zijn of op locaties zonder stabiele internetverbinding werken.

Verschillende soorten dongles en hun gebruik

Soorten internet-dongles

Of je nu op afstand werkt, op vakantie bent of gewoon even het huis uit wilt, toegang tot internet is een must. Gelukkig zijn er verschillende soorten dongles die je kunnen helpen een veilige en snelle internetverbinding te krijgen. Hieronder leggen we uit welke dongle het beste aansluit op jouw digitale behoeften.

USB-dongles

Als je opzoekt wat dongle-internet is, kom je vooral USB-dongles tegen: klein genoeg om aan je sleutelbos te hangen, maar krachtig genoeg om je via mobiele netwerken met internet te verbinden. Steek de dongle gewoon in de USB-poort van je laptop en je kunt al aan de slag. Ideaal als je eenvoudige privé-internettoegang nodig hebt zonder gedoe.

Wifi-dongle of wifi-hotspot

Wifi-dongles gaan nog een stap verder dan gewone dongles door een persoonlijke wifi-hotspot om zich heen te creëren. In tegenstelling tot de USB-versie die slechts één apparaat bedient, kunnen wifi-dongles meerdere apparaten tegelijk verbinden. Het is dus net een wifi-netwerk dat in je zak past – perfect voor teams die samenwerken of als je meerdere apparaten wilt verbinden. 

Mobiele hotspots of mobiel breedband

Nauw verwant aan wifi-dongles zijn standalone apparaten voor mobiele hotspots. Deze hoeven niet in een computer te worden gestoken om internettoegang te bieden. Je laadt ze op, zet ze aan en hebt overal een wifi-netwerk bij je. Een echte levensredder voor groepen of teams die online moeten blijven, vooral op afgelegen locaties.

Embedded dongles

Embedded dongles zijn geen apparaten die je inplugt of met je meedraagt. In plaats daarvan zijn ze ingebouwd in apparaten zoals laptops en tablets, waardoor altijd mobiele internettoegang wordt geboden. Het enige wat je hoeft te doen is je apparaat inschakelen, en je bent al online. Deze naadloze integratie zorgt ervoor dat je geen externe apparaten nodig hebt om verbonden te blijven en maakt ze erg handig voor dagelijks gebruik. 

Stappenplan voor het aansluiten van een dongle

Zo gebruik je een dongle

Hoewel je inmiddels al weet wat dongle-internet is, hebben we nog niet uitgelegd hoe je het precies gebruikt. Laten we daarom de stappen doorlopen om je in no-time verbonden te krijgen en over de digitale snelweg te laten cruisen.

Sluit je dongle aan

Pak je dongle en steek hem in een vrije USB-poort van je laptop of desktopcomputer; je apparaat zou de dongle automatisch moeten herkennen. Wacht een paar momenten tot het eventuele benodigde stuurprogramma is geïnstalleerd. Dit is meestal een eenmalige installatie.

Stel je verbinding in

Zodra je dongle is herkend, moet je toegang krijgen tot de software ervan. De meeste dongles worden geleverd met een ingebouwde applicatie die direct opstart wanneer je het apparaat aansluit.

Volg vervolgens de instructies op het scherm om je verbinding in te stellen. Waarschijnlijk moet je enkele gegevens invoeren die door je internetprovider zijn verstrekt. Maar maak je geen zorgen, meestal is dit gewoon een gebruikersnaam en wachtwoord.

Controleer je verbinding 

Na het instellen van de verbinding ben je klaar om te surfen. Om zeker te weten dat alles soepel verloopt, kun je je webbrowser openen en proberen een website te bezoeken. Als de pagina laadt, ben je verbonden! Zo niet, dan moet je misschien de instellingen opnieuw bekijken of contact opnemen met je serviceprovider.

Houd je dataverbruik in de gaten

Houd in de gaten hoeveel data je gebruikt, vooral als je een beperkte databundel hebt. Regelmatig controleren kan namelijk helpen om onverwachte kosten te voorkomen. Je huidige gebruik zou in de applicatie van je dongle te vinden moeten zijn.

Tips bij problemen

Heb je een hapering ondervonden? Geen paniek. Zorg eerst dat de dongle stevig is aangesloten. Het opnieuw opstarten van je apparaat kan ook wonderen doen. Nog steeds geen geluk? Neem dan contact op met de klantenservice van je serviceprovider.

Houd de dongle-software up-to-date

Periodiek heeft de software van je dongle mogelijk een update nodig. Meestal word je door de applicatie van je dongle van beschikbare updates op de hoogte gesteld. Omdat deze updates de prestaties verbeteren of bugs oplossen, is het belangrijk dat je ze installeert om alles soepel te laten verlopen.

Waarom kiezen voor RealNetwork?

Verbeter je internetervaring met RealNetwork

Internetproblemen kunnen je vertragen, wat leidt tot frustraties en achterstand op het werk. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat dongle-internet is en waarom het nuttig kan zijn voor je bedrijf.

Als je op zoek bent naar betrouwbare internetbeveiliging, staat RealNetwork klaar om te helpen! Met meer dan 25 jaar ervaring in IT-infrastructuur en een toewijding aan persoonlijke, responsieve ondersteuning, kunnen we je verzekeren dat internetproblemen tot het verleden behoren.

Ons team begrijpt alle nuances van het internet en is gespecialiseerd in het beveiligen en optimaliseren ervan om aan jouw unieke behoeften te voldoen. Of je nu onderweg bent of een extern kantoor opzet, onze beheerde ICT-diensten, eersteklas cybersecurity-oplossingen en 24/7 ondersteuning zorgen ervoor dat jouw internet en gegevens veilig, snel en betrouwbaar blijven.

Neem vandaag nog contact met ons op

Klaar om beter verbonden te zijn?

Laat onbetrouwbaar internet je niet tegenhouden. Neem vandaag nog contact met ons op, zodat we samen de perfecte IT-strategie kunnen ontwikkelen om je voorop te houden in het digitale landschap. 

Of het nu via telefoon, e-mail of persoonlijk op onze kantoren in Rotterdam of Brussel is, contact met ons opnemen is de eerste stap naar een veiligere, efficiëntere en betrouwbaardere internetervaring. Met RealNetwork blijf je niet alleen verbonden; je blijft voorop lopen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan een dongle worden gebruikt om verbinding te maken met het internet?

Een dongle kan worden aangesloten op de USB-poort van een apparaat en fungeert als een adapter waarmee je toegang krijgt tot het internet. Het is net een draagbaar modem met een mobiele breedbandverbinding. 

Wat is een dongle-adapter? 

Een dongle-adapter is een apparaat waarmee je je laptop of computer via een mobiele breedbandverbinding kunt verbinden met het internet. Het zet 4G- of 5G-signalen om in een bruikbare internetverbinding voor je apparaat.

Kan een smartphone worden gebruikt als een wifi-dongle?

Ja, een smartphone kan fungeren als een wifi-dongle wanneer je het gebruikt om een wifi-hotspot te creëren. Hiermee deel je de internetverbinding van je telefoon met andere apparaten, waardoor draadloze connectiviteit wordt geboden. Dit is vergelijkbaar met de werking van een traditionele dongle.

Hoe werkt een wifi-dongle?

Een wifi-dongle werkt door wifi-signalen van een netwerk te ontvangen en je apparaat toegang te geven tot het internet. Het kan via een USB-poort op je computer met wifi-netwerken verbinden en biedt internettoegang zonder dat een breedbandverbinding nodig is.

Wat zijn de alternatieven voor het gebruik van een dongle?

Alternatieven zijn onder andere:

  • een USB-netwerkadapter voor een bekabelde verbinding;
  • aansluiten op openbare wifi-netwerken;
  • de tethering-functie op je smartphone om zelf internetverbinding te delen.

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van een bluetooth-dongle?

De voordelen van het gebruik van een bluetooth-dongle zijn onder meer eenvoudige koppeling met apparaten voor het delen van internet en een laag stroomverbruik. Nadelen zijn over het algemeen langzamere internetsnelheden in vergelijking met wifi-dongles en een beperkt bereik.

Heb ik echt een dongle nodig voor mobiel internet?

Als je een mobiele breedbandverbinding nodig hebt op plaatsen zonder wifi, kan een mobiele dongle essentieel zijn. Het biedt gemak, draagbaarheid en toegang tot het internet op dezelfde manier als je smartphone, maar dan voor apparaten zonder ingebouwd modem.

Blijf op de hoogte

Wilt u onze blog volgen? Vul dan uw email adres in.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.