Verbeter je bedrijfscultuur met inspirerende intranet-voorbeelden

Ontdek aan de hand van intranet-voorbeelden hoe RealNetwork je bedrijfscultuur en bedrijfscommunicatie kan verbeteren.

Heb je je ooit afgevraagd hoe sommige bedrijven moeiteloos een levendige, samenhangende bedrijfscultuur behouden, zelfs als ze snel groeien? Dit succes is geen kwestie van geluk, maar van een goed gestructureerd intranet.  

Volgens een rapport van Deloitte heeft meer dan 80% van de best presterende bedrijven zijn succes in medewerkersbetrokkenheid en samenwerking te danken aan moderne intranet-platforms. Een goed ontworpen intranet is niet zomaar een interne website, maar een digitale hartslag die de kernwaarden en ethos van een bedrijf uitstraalt. Door gebruik te maken van moderne voorbeelden van intranetten, kun je een samenhangende cultuur creëren die succes stimuleert, hoe groot je bedrijf ook is.

Wat is een intranet?

In tegenstelling tot het openbare internet, is een intranet een privénetwerk dat specifiek is afgestemd op een bedrijf en als digitale thuisbasis fungeert. Vergelijk het met een hoofdkantoor waar stapels mappen, papieren en documenten zijn opgeborgen – een intranet is het digitale equivalent daarvan. Het is de plek waar zowel nieuwe medewerkers op zoek naar informatie als HR-professionals die bedrijfsnieuws willen bijwerken, terechtkunnen.

Het belang van een bedrijfsintranet

Een bedrijfsintranet is niet zomaar een statische pagina voor informatie, maar een dynamisch platform waar het hele bedrijf digitaal tot leven komt. De beste intranet-voorbeelden zijn interactief en bevorderen betrokkenheid en samenwerking tussen medewerkers.

Wat is een intranet?

Voordelen van moderne intranetten

Intranetten hebben in de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt. Ze dienen niet langer alleen als digitale platforms voor mededelingen en documentopslag, maar bieden een breed scala aan zakelijke functies. Hier is een overzicht van de belangrijkste voordelen: 

1. Gestroomlijnde communicatie

Een bedrijfsintranet is een uniform platform voor medewerkers om efficiënt te communiceren en informatie te delen, of het nu gaat om het laatste bedrijfsnieuws of veranderingen in het leiderschap. Dit zorgt ervoor dat iedereen van alles op de hoogte is en op één lijn zit.

2. Centrale repository

Een intranet-pagina kan van alles bevatten, variërend van HR-formulieren tot projectmanagement-tools. Zo hoeven medewerkers geen tijd te verspillen met het zoeken naar resources, omdat ze alles gemakkelijk op één platform kunnen vinden.

3. Verbeterde samenwerking

Moderne intranetten helpen medewerkers samen te werken aan projecten, inzichten te delen en deel te nemen aan discussies. Dit verbetert de samenwerking, doorbreekt silo's en bevordert een cultuur van kennis delen.

4. Uitgebreid personeelsbestand

Een uitgebreid personeelsbestand zorgt ervoor dat medewerkers snel hun collega's kunnen vinden en contact met hen kunnen opnemen voor samenwerking of mentorschap.

5. Verhoogde medewerkersbetrokkenheid

Door middel van een intranet-site met interactieve forums, peilingen of discussieborden raken medewerkers meer betrokken en krijgen ze het gevoel dat ze meer verbonden zijn met het bedrijf en zijn missie. 

6. Toegang tot tools en resources

Goede intranet-voorbeelden bieden toegang tot een reeks aan handige tools en middelen. Met behulp van quick-links kunnen medewerkers gemakkelijk naar veelgebruikte pagina's navigeren, zodat ze altijd vinden wat ze nodig hebben.

7. Versoepelde onboarding

Een toegewijde intranet-pagina voor nieuwe medewerkers kan hen voorzien van trainingsmateriaal, bedrijfskalenders en andere essentiële middelen, zodat ze soepel kunnen integreren.

8. Gebruik van best practices

Moderne voorbeelden van intranetten volgen de best practices voor het hosten van trainingsmodules, video's of artikelen, zodat iedereen het platform optimaal kan benutten.

9. Regelmatige feedback

Met behulp van regelmatige feedback kunnen intranetten optimaal worden verbeterd. Door het platform aan te passen aan de wensen van de gebruikers, bijvoorbeeld door nieuwe functies toe te voegen of bestaande functies te verbeteren, wordt het gebruik ervan bevorderd.  

10. Aanpasbare gebruikerservaring

Moderne intranetten kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften van gebruikers om hun ervaring te verbeteren. Zo kan het intranet door middel van aangepaste lay-outs of feeds worden gepersonaliseerd, zodat het vaker en zinvoller wordt gebruikt.

Voordelen van moderne intranetten

Intranet-design en best practices

Wist je dat een goed ontworpen intranet de productiviteit van medewerkers met wel 30% kan verhogen? Dit blijkt uit een rapport van de Nielsen Norman Group, een onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in gebruikerservaring. Alleen de beste intranet-voorbeelden hebben de nodige kenmerken voor naadloze communicatie binnen een bedrijf. Hier zijn een aantal voorbeelden van intranetten en de kenmerken die ze zo geweldig maken:

Voorbeelden van intranetten 

 1. Intuïtieve navigatie: De beste intranetten zijn eenvoudig te navigeren, bijvoorbeeld via een zijbalk of dropdownmenu, zodat de medewerkers het intranet intuïtief kunnen gebruiken. Dit zorgt ervoor dat ze snel toegang kunnen krijgen tot bedrijfsinformatie en resources, zonder lang te hoeven zoeken.
 2. Boeiende visualiseringen: Des te mooier het intranet, des te fijner het is om te gebruiken. Kies daarom kleuren die overeenkomen met de branding van je bedrijf, hoogwaardige afbeeldingen en intuïtieve pictogrammen om je intranet zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
 1. Gepersonaliseerde dashboards: Geef intranet-gebruikers de mogelijkheid om hun dashboards aan te passen, bijvoorbeeld door hun meest gebruikte tools vast te zetten of een feed te creëren met het laatste bedrijfsnieuws. Personalisatie draagt namelijk bij aan een verbeterde gebruikerservaring.
 2. Interactieve elementen: Functies zoals peilingen, quizzen of forums kunnen het intranet tot een plek maken waar medewerkers op een interactieve manier kunnen werken en samenwerken, wat de bedrijfscultuur bevordert.
 3. Geïntegreerde tools: Een intranet waar medewerkers verschillende tools kunnen gebruiken zonder telkens opnieuw te moeten inloggen, is erg praktisch. Naadloze integratie, of het nu gaat om software voor projectbeheer of HR-tools, verbetert namelijk de bruikbaarheid en efficiëntie. 

Het perfecte intranet creëren 

 • Snap de gebruikersbehoeften: Om bij het bouwen of herontwerpen van een intranet succes te garanderen, is het van cruciaal belang om feedback te verzamelen en de behoeften en verwachtingen van de gebruikers te begrijpen. Daarbij moet zowel rekening worden gehouden met de wensen van nieuwe medewerkers als die van de managers, waardoor maatwerk essentieel is.
 • Prioritiseer toegankelijkheid: Zorg ervoor dat medewerkers vanaf elk apparaat toegang hebben tot het intranet. Vooral nu steeds meer mensen op afstand werken en verschillende apparaten gebruiken, is het van cruciaal belang dat het intranet mobielresponsief is.
 • Houd het up-to-date: Een verouderd intranet verliest snel zijn relevantie. Houd bedrijfsinformatie, nieuws en resources up-to-date en zorg ervoor dat je het design en de functies regelmatig herziet en bijwerkt op basis van feedback en veranderende bedrijfsbehoeften.
 • Promoot het gebruik: Je bedrijfsintranet is waardeloos als het niet wordt gebruikt. Daarom zijn regelmatige trainingssessies, tipsheets of andere stimulansen essentieel om medewerkers aan te moedigen het intranet effectief te gebruiken.
 • Zet veiligheid voorop: Zorg ervoor dat gevoelige bedrijfsinformatie binnen het intranet optimaal is beveiligd door gebruikersmachtigingen regelmatig te controleren en sterke beveiligingsmaatregelen te nemen.
 • Bevorder samenwerking: Je intranet moet een plek zijn waar medewerkers effectief kunnen samenwerken. Maak daarom gebruik van tools zoals chat-apps of projectborden.
 • Focus op duidelijkheid: Hoewel het verleidelijk is om veel verschillende functies toe te voegen, is het van belang dat elk element een doel dient. Een overvol intranet kan namelijk verwarrend zijn. Leg daarom de nadruk op een duidelijk design en optimale gebruikservaring.
 • Verzamel feedback: De reis eindigt niet zodra je intranet is gebouwd. Blijf voortdurend feedback verzamelen via enquêtes, focusgroepen of analyses om het intranet continu te verfijnen en te verbeteren.
Het perfecte intranet creëren 

Features en functionaliteiten van moderne intranetten

Om concurrerend te blijven, hebben bedrijven een modern intranet nodig dat informatie centraliseert, communicatie bevordert en hun unieke cultuur promoot. Met de voortdurend veranderende behoeften van zowel werknemers als bedrijven, bevatten de beste voorbeelden van intranetten de nieuwste features en functionaliteiten. Hieronder staan enkele essentiële onderdelen van een modern intranet:

1. Startpagina

De startpagina van het intranet dient als de digitale voordeur voor alle werknemers. Het is het eerste wat ze zien wanneer ze het intranet openen en zet daarmee de toon. Een goed ontworpen startpagina is uitnodigend en biedt werknemers een overzicht van de belangrijkste informatie, zoals recente bedrijfsaankondigingen en aanstaande trainingsessies. 

2. Software en platforms

De ruggengraat van een succesvol intranet is de software die het aandrijft. Moderne intranet-platforms zijn ontworpen om mobiele apparaten te ondersteunen, waardoor werknemers overal toegang hebben tot informatie – of ze nu in een café, thuis of onderweg werken. Daarnaast is het essentieel dat de intranet-software naadloos kan integreren met andere tools, zodat werknemers moeiteloos kunnen schakelen tussen taakbeheer en communicatie.

3. Pagina’s en content

De content vormt de ziel van het intranet: het is de reden waarom gebruikers het intranet bezoeken en steeds weer terugkeren. Daarom is het essentieel dat de content nuttig en relevant is. Denk bijvoorbeeld aan pagina's met tekst, video's en veelgestelde vragen om nieuwe bedrijfsinitiatieven toe te lichten. Ook gemakkelijk te vinden trainingsmateriaal, zoals een gids voor het gebruik van het intranet of een meer gespecialiseerde training, is cruciaal. 

Features en functionaliteiten van een modern intranet

Voorbeelden van intranetten

In de wereld van bedrijfscommunicatie en samenwerkingstools worden intranetten steeds belangrijker. Ze fungeren niet alleen als digitale mededelingenborden, maar dienen als platforms waar ideeën samenkomen en werknemers toegang krijgen tot essentiële hulpmiddelen. Laten we hieronder enkele voorbeelden van intranetten verkennen en bespreken wat ze uniek maakt:

1. SharePoint-intranet

Een van de meest herkenbare namen in de wereld van intranetten is SharePoint. Deze intranet-oplossing staat bekend om zijn veelzijdigheid en integreert naadloos met Microsoft Office-tools, wat een soepele samenwerking en efficiënt documentbeheer mogelijk maakt. Zowel grote als kleine bedrijven benutten de kracht van SharePoint om aangepaste intranet-portalen te creëren waar werknemers de mogelijkheid hebben om gedeelde bestanden te openen, deel te nemen aan discussieforums en op de hoogte te blijven van bedrijfsnieuws.

2. Werknemersintranet

Een werknemersintranet richt zich, zoals de naam al aangeeft, voornamelijk op de wensen van de werknemers. Met behulp van trainingsmodules en kansen voor loopbaangroei tot platforms voor erkenning waar collega's hun waardering voor elkaar kunnen uitspreken, wordt een gevoel van gemeenschap en verbondenheid gecreëerd. Het intranet heeft tot doel middelen en media te bieden die aansluiten bij de behoeften en aspiraties van de werknemers om hen dagelijks een reden te geven om in te loggen.

3. Trainingsgericht intranet

Trainingsgerichte intranet-voorbeelden zijn vooral nuttig voor bedrijven die de focus leggen op leren en ontwikkelen. Deze intranetten bieden een breed scala aan trainingsmaterialen, zoals videotutorials, webinars, e-books en quizzen. Managers kunnen bovendien gebruikmaken van analysemogelijkheden om de voortgang van hun team te volgen en ervoor te zorgen dat iedereen is uitgerust met de nieuwste vaardigheden en kennis.

4. Innovatiegericht intranet

Een bedrijfsintranet kan ook een broeinest zijn voor innovatie, bijvoorbeeld door werknemers aan te moedigen om het intranet te gebruiken om ideeën te delen, te brainstormen en samen te werken aan projecten buiten hun reguliere werk. Dit type intranet stimuleert nieuwe bedrijfsinitiatieven en oplossingen, zodat creativiteit niet wordt gesmoord door hiërarchie of afdelingssilo's.

5. Op maat gemaakt intranet

Op maat gemaakte oplossingen zijn perfect voor bedrijven die een duidelijke visie hebben van hun intranet-behoeften. Of het nu gaat om het integreren van specifieke tools, het creëren van unieke workflows of het bouwen van een visueel aantrekkelijk platform dat het merk van het bedrijf weerspiegelt – op maat gemaakte intranetten zorgen ervoor dat het platform perfect aansluit op de doelen en het ethos van het bedrijf.

Naarmate de digitale werkruimte evolueert, worden intranetten steeds belangrijker voor de manier waarop bedrijven functioneren. Of je nu een standaard-SharePoint-intranet gebruikt of kiest voor een op maat gemaakte oplossing, het is cruciaal om te onthouden dat de beste intranetten meegaan met de tijd. Door regelmatige feedback, updates en een toewijding aan succes, kun je ervoor zorgen dat je intranet daadwerkelijk bijdraagt aan de vooruitgang van je bedrijf.

Intranet-voorbeelden

Hoe RealNetwork je kan helpen 

Het navigeren door de complexe wereld van intranetten kan uitdagend zijn, maar RealNetwork staat klaar om je de weg te wijzen. Met meer dan 25 jaar ervaring in het optimaliseren van IT-infrastructuur, weten we waar we op moeten letten bij het ontwerpen en implementeren van een intranet-oplossing die naadloos aansluit bij de unieke behoeften van je bedrijf.

Ons deskundige team beschikt over een unieke mix van technische kennis, begrip van bedrijfsprocessen en een toewijding aan uitmuntendheid. Of je nu een bestaand systeem wilt vernieuwen of een nieuw systeem wilt creëren, RealNetwork biedt op maat gemaakte intranet-oplossingen die aansluiten bij je team en de doelstellingen van je bedrijf. 

Hoe RealNetwork je kan helpen

Conclusie 

Een modern intranet kan de manier waarop je bedrijf communiceert, samenwerkt en een gevoel van gemeenschap cultiveert, transformeren. Bij RealNetwork krijg je niet alleen een intranet-oplossing, maar een partner die toegewijd is om je bedrijf vooruit te helpen. Laat verouderde systemen of inefficiënte processen je niet tegenhouden en neem vandaag nog contact met ons op om je bedrijfscultuur te verbeteren en naadloze connectiviteit te realiseren. Laten we samen het fundament leggen voor ongekend succes!

Veelgestelde vragen

1. Wat is een intranet?

Een intranet is een privénetwerk dat alleen toegankelijk is voor een specifieke groep mensen, zoals werknemers van een bedrijf. Het wordt gebruikt om op een veilige manier informatie te delen, samen te werken en bedrijfscommunicatie te verbeteren.

2. Hoe kan een intranet de medewerkersbetrokkenheid verhogen?

Een intranet kan de betrokkenheid van werknemers verbeteren door een platform te bieden voor communicatie, samenwerking en het delen van informatie. Het stelt werknemers in staat om verbonden te blijven, deel te nemen aan discussies en toegang te krijgen tot hulpmiddelen die hun werkervaring verbeteren.

3. Welke rol heeft intranet-software bij het creëren van een effectief intranet?

Intranet-voorbeelden laten zien dat software, zoals voor documentbeheer, samenwerkingstools, communicatiekanalen en gebruikersbeheer, onmisbaar is voor het creëren, personaliseren en beheren van een efficiënt intranet.

4. Hoe kan een intranet de betrokkenheid van medewerkers een boost geven?

Een intranet kan de betrokkenheid van werknemers stimuleren door een gecentraliseerd platform te bieden voor het delen van informatie, het erkennen van de prestaties van werknemers, het vergemakkelijken van de samenwerking en het bevorderen van een gemeenschap binnen de organisatie.

5. Hoe kan ik mijn bedrijfsintranet optimaal benutten? 

Om het meeste uit je bedrijfsintranet te halen, kun je je werknemers actief aanmoedigen om het te gebruiken, training bieden over het effectief gebruik van de functies, regelmatig de tools en content bijwerken en de voordelen en waarde ervan promoten.

6. Kan een intranet een bedrijvengids bevatten?

Een intranet kan een bedrijvengids bevatten met namen, contactgegevens, functietitels en afdelingsinformatie van werknemers. Zo kun je gemakkelijk collega’s vinden en contacteren.

Blijf op de hoogte

Wilt u onze blog volgen? Vul dan uw email adres in.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.