8 Cybersecurity-tips Voor Nederlandse Bedrijven

Met deze concrete tips leer je welke beveiligingsmaatregelen je moet treffen om je bedrijf tegen cybercriminaliteit te beschermen.

In onze steeds digitaler wordende wereld is cyberbeveiliging niet langer een modewoord, maar een noodzaak. Ook voor Nederlandse bedrijven staat er veel op het spel. Met de snelle toename van cyberdreigingen is een uitgebreide beveiligingsstrategie daarom een absolute vereiste.

Uit een rapport uit 2022 van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) blijkt dat bijna de helft van alle Nederlandse bedrijven dat jaar slachtoffer was van cyberaanvallen – van kleine verstoringen tot aanzienlijke datalekken, die mogelijk miljoenen euro’s hebben gekost of hun reputatie hebben geschaad.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Door het belang van cyberbeveiliging te begrijpen en proactief robuuste beveiligingsmaatregelen te treffen, kunnen bedrijven het risico op cyberaanvallen aanzienlijk verkleinen. In dit artikel geven we 8 cybersecurity-tips die specifiek zijn toegesneden op bedrijven in Nederland, zodat je de activiteiten en gegevens van je bedrijf veilig kunt houden. 

cybersecurity tips

Cyberdreigingen in Nederland 

Voordat we in de tips duiken, kijken we eerst naar het landschap van cyberdreigingen in Nederland. Je moet immers de mogelijke risico’s kennen om ernaar te kunnen handelen. Bewustwording is dan ook de eerste stap in elke succesvolle beveiligingsstrategie. 

Nederland is met zijn hoog ontwikkelde digitale infrastructuur helaas een verleidelijk doelwit voor cybercriminelen. Volgens het Nederlands Cyber Security Centrum (NCSC) worden bedrijven in Nederland geconfronteerd met diverse cyberdreigingen, waaronder vooral phishing-, ransomware- en distributed-denial-of-service-aanvallen (DDoS). 

Bij phishing-aanvallen doen cybercriminelen zich voor als betrouwbare entiteiten om gevoelige informatie te stelen. Bij ransomware, ook gijzelsoftware genoemd, worden gegevens gekaapt en versleuteld, totdat er losgeld wordt betaald. DDoS-aanvallen overspoelen een netwerk met verkeer, waardoor het vastloopt en de bedrijfsactiviteiten worden verstoord.

De dreiging is groot, maar er is geen reden voor paniek: er zijn genoeg manieren om je bedrijf te beschermen. 

Het belang van cyberbewustzijn 

Je kent vast wel het gezegde “Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel”. In de context van cyberbeveiliging zijn die zwakke schakels vaak de eigen werknemers.

Volgens een onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) zijn menselijke fouten verantwoordelijk voor een aanzienlijk percentage van alle cyberbeveiligingsincidenten. Dit is niet om met de vinger te wijzen, maar om te begrijpen waar de kwetsbaarheden liggen. 

Het is van cruciaal belang om medewerkers te informeren over welke dreigingen er zijn, welke gevolgen ze kunnen hebben en hoe ze voorkomen kunnen worden. Regelmatige trainingen helpen medewerkers verdachte e-mails te herkennen, sterke en unieke wachtwoorden te gebruiken en riskant online gedrag te vermijden. Als ze begrijpen wat er op het spel staat, is de kans groter dat ze twee keer nadenken voordat ze op een verdachte link klikken of een onbekende bijlage downloaden.

Het is absoluut noodzakelijk om het cyberbeveiligingsbewustzijn in je bedrijf te verbeteren. Hoe beter je medewerkers potentiële bedreigingen kunnen herkennen, hoe moeilijker het is voor cybercriminelen om de beveiliging van je bedrijf te doorbreken. Maar vergeet niet dat bewustzijn slechts het begin is. Hieronder bespreken we concrete maatregelen die je kunt treffen om je bedrijf echt te beschermen. 

Tip 1: Een robuuste firewall

Een firewall is de eerste verdedigingslinie van een bedrijf. Het is als een uitsmijter in een nachtclub die bepaalt wie naar binnen mag en wie niet. In technische termen: een firewall reguleert de gegevensstroom van en naar je bedrijfsnetwerk volgens vooraf gedefinieerde beveiligingsrichtlijnen.

Maar de ene firewall is de andere niet. Een robuuste next-generation firewall doet meer dan alleen het verkeer controleren. Hij scant ook op kwaadaardige activiteiten, blokkeert de toegang tot gevaarlijke websites en voorkomt onbevoegde toegang tot het netwerk.

Het implementeren van een sterke firewall is vergelijkbaar met het installeren van een high-tech beveiligingssysteem voor je huis – het is een kritische stap om tegen inbraken te beschermen. Dus, als je nog niet over een robuuste firewall beschikt, wordt het hoog tijd daar verandering in te brengen.

Tip 2: Twee-factor-authenticatie 

Je bent vast bekend met de populaire kraakfilms waarin dieven meerdere beveiligingssystemen moeten omzeilen om een waardevol bezit te stelen. Dat is ongeveer hoe tweefactorauthenticatie (2FA) werkt. Het is een extra beveiligingslaag die het voor cybercriminelen moeilijker maakt om toegang te krijgen tot je digitale activa.

Het werkt als volgt: als je inlogt op een systeem, moet je meestal een gebruikersnaam en een wachtwoord invoeren – dat is de eerste factor. Met 2FA heb je een extra vorm van authenticatie nodig, zoals een code die naar je telefoon wordt gestuurd of een vingerafdruk. Dit betekent dat zelfs als een hacker je wachtwoord in handen krijgt, hij zonder deze tweede factor geen toegang heeft tot je account.

Het implementeren van 2FA in je bedrijf lijkt misschien een gedoe, vooral als iemand weer eens zijn wachtwoord vergeet (want dat overkomt iedereen weleens). Maar geloof ons, het is het echt waard. Deze extra beveiligingslaag kan de gevoelige gegevens van je bedrijf uit de verkeerde handen houden. En dat is onbetaalbaar.

Tip 3: Regelmatige software-updates en -patches

We kennen het allemaal wel: je bent net druk bezig als een pop-upbericht verschijnt met de melding dat je een software-update moet uitvoeren. Het is misschien verleidelijk om op “update uitstellen” te klikken, maar dat is niet verstandig: met behulp van updates worden niet alleen nieuwe functies toegevoegd, maar ook zwakke plekken in de huidige beveiliging opgelost, die hackers anders kunnen uitbuiten.

Softwareontwikkelaars werken er hard aan om hackers een stap voor te blijven. Als ze een beveiligingslek vinden, repareren ze dat en brengen ze een update uit. Als je die update niet uitvoert, zet je de deur wagenwijd open voor hackers. Zorg er dus voor dat je software, besturingssystemen en applicaties altijd volledig up-to-date zijn.

Tip 4: Gegevensversleuteling

Met behulp van gegevensversleuteling creëer je als het ware een geheime code voor je gevoelige informatie. Zelfs als een cybercrimineel erin slaagt de beveiliging te omzeilen en toegang te krijgen tot je gegevens, zorgt versleuteling ervoor dat hij hier zonder de juiste ontcijferingssleutel niets mee kan beginnen.

Stel je voor dat je een brief schrijft in een geheimtaal die alleen de ontvanger kan ontcijferen – dat is versleuteling in een notendop. Dit is vooral van cruciaal belang voor de bescherming van bijzonder gevoelige gegevens zoals financiële informatie, klantgegevens en bedrijfsgeheimen.

Tip 5: Regelmatige back-ups en een noodherstelplan

Soms gaat het, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch mis. Een cyberaanval kan je gegevens in gevaar brengen of, erger nog, volledig wissen. Daarom zijn regelmatige back-ups en een solide noodherstelplan van essentieel belang.

Een back-up betekent dat je een recente kopie van je gegevens hebt die veilig op een andere plaats wordt bewaard. Als je door een ransomware-aanval getroffen wordt of gegevens verloren raken, kun je met behulp van deze back-up alles herstellen zonder een flinke som losgeld te moeten betalen of vitale informatie te verliezen. Een noodherstelplan geeft je bovendien een duidelijk overzicht over de stappen die je in het geval van een cyberaanval moet nemen, zodat je snel kunt reageren en de downtime tot een minimum kunt beperken. Het is net als een ontruimingsplan: als het alarm afgaat, weet iedereen wat hij moet doen.

Tip 6: Training van werknemers

Dit hebben we al vermeld, maar het is het herhalen waard: je werknemers kunnen je sterkste verdedigingslinie of grootste kwetsbaarheid zijn. Regelmatige training op het gebied van cyberbeveiliging kan potentiële beveiligingsrisico’s in cyberbewuste medewerkers veranderen.

In de trainingen moet allereerst de basis worden gelegd, zoals het aanmaken van sterke wachtwoorden en het herkennen van verdachte e-mails. Maar werknemers moeten ook leren met welke specifieke bedreigingen jouw bedrijf te maken kan krijgen en hoe hiermee moet worden omgegaan. Alleen met een goed geïnformeerd team kan optimale cyberbeveiliging worden gewaarborgd. 

Tip 7: Incident-responseplan

Zelfs de beste beveiliging kan geen garantie bieden. Dat is de harde waarheid achter cyberbeveiliging. Maar het gaat er niet alleen om cybercriminelen buiten te houden – je moet ook weten hoe je moet reageren als ze toch een weg naar binnen hebben gevonden. Daar kan een incident-responseplan je bij helpen. 

Een incident-responseplan is als het ware een set instructies voor de omgang met cyberaanvallen. Hierin staat welke stappen je moet nemen als een inbreuk wordt vastgesteld, zodat deze zo snel mogelijk wordt aangepakt, de indringers uit het systeem worden geweerd en de normale werking wordt hersteld. Het helpt je snel en doortastend te reageren en de schade en downtime tot een minimum te beperken.

Maar een plan alleen is niet genoeg. Je moet er ook voor zorgen dat iedereen in het bedrijf ervan op de hoogte is. Regelmatige oefeningen kunnen je team helpen hun rollen en verantwoordelijkheden te begrijpen, zodat ze precies weten hoe ze in het geval van een inbreuk moeten handelen.

Tip 8: Regelmatige beveiligingsaudits

De laatste belangrijke tip is het uitvoeren van beveiligingsaudits. Dit zijn routinecontroles van de cyberbeveiliging van je bedrijf. Met behulp van regelmatige audits kun je potentiële kwetsbaarheden opsporen en ervoor zorgen dat al je beveiligingsmaatregelen naar behoren functioneren.

Tijdens een cyberbeveiligingsaudit beoordeelt een deskundige de cyberbeveiligingsmaatregelen en -procedures van je bedrijf. Hij zoekt naar zwakke plekken waar cybercriminelen misbruik van kunnen maken en doet aanbevelingen om de beveiliging te versterken.

Audits zorgen er ook voor dat je voldoet aan relevante regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de EU. Met regelmatige audits ben je cybercriminelen altijd een stap voor en is je bedrijf zo goed mogelijk tegen aanvallen beschermd.

cybersecurity services

Conclusie

In het huidige digitale tijdperk is cyberbeveiliging geen luxe, maar een noodzaak. Cybercriminelen een stap voor blijven is meer dan een slimme zet – het is een overlevingsstrategie.

Door inzicht te geven in het landschap van cyberdreigingen en de noodzaak van cyberbewustzijn, hebben we een aantal cybersecurity-tips besproken die je erbij helpen de beveiliging van jouw bedrijf te verbeteren: implementeer robuuste firewalls, tweefactorauthenticatie en gegevensversleuteling, zorg ervoor dat je software up-to-date is, maak regelmatig back-ups en onderschat nooit de kracht van een goed geïnformeerd team. 

Vergeet niet dat cyberbeveiliging geen eenmalige oplossing is, maar een continu proces. Daarom is het van groot belang je strategieën voortdurend aan het veranderende digitale landschap aan te passen. 

Ga dus vandaag nog met deze tips aan de slag en bescherm jezelf tegen cybercriminaliteit in een wereld die steeds meer verbonden is. Want cyberbeveiliging gaat niet alleen om de bescherming van jouw gegevens, maar ook om het vertrouwen van je klanten, de reputatie van je merk en uiteindelijk de toekomst van je bedrijf. 

Blijf op de hoogte

Wilt u onze blog volgen? Vul dan uw email adres in.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.